Thursday, April 29, 2010

Gambar Lucu

Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

































sekian terima kasih.

Jadual yg GILA

Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

26/04/2010 - isnin,aku masuk kerja pkul 11pm - 7am.(kire balik hari selasa la kn)
27/04/2010 - selasa,aku masuk kerja pkul 3pm - 11pm.(baru balik 7am pg kerja balik 3pm hari yg sama)

hari isnin tu abg yg selalu dgn aku die tkde,die amek cuti.nk pg temuduga polis.so aku kerja dgn abg lain.abg dari esso pasir gudang (boss aku ade 2 esso,satu dkt pasir gudang,satu dkt larkin).abg yg pasir gudang ni cover abg yg cuti tu.die pon baru balik kerja sbenarnye.then tros datang larkin dari pasir gudang utk cover abg yg cuti tu.dh tu esknye (selasa) dia kne masuk kerja dkt pasir gudang pukul 9am.dh la balik pkul 7am dari larkin,pkul 9am nk pg lagi kerja kat pasir gudang pulak.haha ! mmg rabak la abg tu.kerja dgn abg yg ni mcm kurang sikit.agak boring.tk byk bnde yg diborakkan,nk borak pon mcm tkt2 je.tgk muke mcm serius je die.die pon tk byk bebel2.layan msg die je.pastu pagi2 dlm pkul 6.30am,abg yg cuti tu die datang esso.die nk pg temuduga dkt IPK Depoh.die singgah jap kat esso tu.tayar die pancit,kesian die.die pg pam jap,boleh la utk buat smpai Depoh tu.dh tu die cite,lepas smpai kat Depoh tu,die turun motor je."kleprakk" tumit tapak kasut dia terkopak.huhuhu ! tros die pnjam org yg dh habis temuduga.org tu kasi free,tp saiznye tk ngam,ketat (org tu tk terplih).akhirnye,die dapat,diterima.mcm2 la die cite mase temuduga tu kne buat.

hari selasa tu,stock air sampai.air susu (mcm HL,Ducth Lady,mcm2 jenis susu lagi lah).aku smpai2 je,akak tu ckp "syahmi sttle kn depan dulu,buat ape yg patut dh tu buat chiller,air dh smpai".aku pon buat la kat depan dulu,sapu2.chck air dkt tong.dh tu aku masuk,aku topup la air yg baru smpai tu.pnt siot.tunduk2,bongkok2,tonggeng2,cangkung2.dgn sejuknye lagi.buat punye buat,pkul 7pm baru siap,tu pon +relax2 jap +mkn2 jap +mngular2 jap.hahah ! mate aku dh rabak gile.aku pnt gile dh.tkbleh hndle,dh damn gile.haha ! ade eye back (btl ke eje),mate merah,kepale berat,pejam mate berpusing je rase kepale otak ni.hahah ! akak tu berbual dgn aku pon aku sembat tido (terlelap).bile la nk pkul 11pm ni,aku asyik pg 11pm je.nk balik.ahahah ! last2 tibe masenye,aku caboottttt ! balik dgn sukanye.segar sikit la mase balik.hehe.dgn lalok2 sikit tu bawak motor smpai rumah.smpai rumah lepak jap,mandi.tros berlayar ~ mlm tu giliran izzul pulak kerja dgn abg pasir gudang tu.hahaha ! die dh belajar jd cashier seh dgn abg tu.bgs2 :) dan hari rabu aku masuk mlm balik :( sbb izzul cuti,lepas mlm dh tu petang dh tu mlm balik.hadoi !


sekian terima kasih.

Saturday, April 24, 2010

Tidak Malu :)

Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

Sedang aku mem-busy-kan diri aku melayan kwn aku yg datang kat rumah aku td,sambil2 tu aku msg la dgn fiefie aku (mane boleh lepas dari ber-msg kn syg ? hehe).die ckp die tk suka beberapa "org" dkt FB tu.sbb puji terlalu memuji mcm tkde "kemaluan" (niat sebenar ayat = tktau malu).ada org add fiefie aku,so mcm biase,fiefie aku ni akan approve dgn sebab,hehe.sbb dia org yg add tu adelah salah seorg dari mutal friend die.so tk kesah la kn (klu tk knl tkde maknenye fiefie nk approve kn syg ?).dh add,si peng-add ni pon mulekan lah perbualan yg tk masuk akal dia tu.at first,if just comment nk puji ckp "awak comel" ke "awak cantik" ke ckup la kan (lagi pon ko tu baru je add la soyal).ini tk,dh ckp "awak ayu lah" then nk tnjuk photo kat mama dia pulak ?.derrrrrrrrrr ! (tiru ayat fie yg geli utk disebut).lu sape nk tnjuk2 gmba fiefie wa kat mama lu ? lu baru je add dh nk tnjuk gmba fiefie wa yg konon2nye pilihan hati mama lu ? (kecik besa je wa tgk lu bro).lu tk sedar ke ? haiyo.reti malu ke tk ? awat gatai dh nk kawin noh ? dh gatal nk kawin pg cari org lain,fiefie wa bukan tempatnye (sohai =,=).lu nk tackle bini org ke ? elakkan bini lu satu hari nnti org tackle je.baru lu tau rase die mcm mane kan.ba waw dal waw ha btl.

itu sorang ! ini ade lagi sorang,ko main gatal lagi."geram lah nk cubit2 pp awak".ehh luu lebih nmpak ? nk cubit2 pp fiefie wa pulak.lu sedap cubit lu tau ke cubit lu tu sakit utk fiefie wa ? hahaha.nk sentuh2 bini org pulak,elakkn satu hari nnti org sentuh bini lu je kn.baru lu tau rase die mcm mane.dh tu sembang pulak dia,"teringat lah kat ex i".ooo teringat kat awek lame ? lu ingat bini wa same ke dgn awek lame ko yg dh berhabuk tu ? boleh disame kn ke ? lemak ah lu.fiefie wa,fiefie wa lah.awek lame lu,awek lame lu lah.dua org yg berbeza la dol :) dh tu nk main iron2 rambut lah.ape la,nk sgt main iron2 rambut org.pg la keje kat salloon,die byk nk pkai org mcm ko tu,yg suke iron2 rambut org.grrr ! fiefie wa tk pyh iron2 ni.rambut die dh natual lawa lah.haiseh.guna angin je pon boleh.tkpyh jari.







kepade lelaki lelaki yg tktau malu tu,kat FB ade info,ape guna info ? bace la pemalas ! haiseh.ini tk,main terjah je.samdol btl.nah ! amek kau !



In a Relationship ! so tolong lah hormati org lain yg tgh ada hubungan.jgn nk kacau hubungan org je ! fiefie aku kate,please be more getle ! tk payah nk malu kan diri sendiri mcm lah all girls suka mcm tu.and even girls love to be praised,but MIND YOUR WORDS kadang2 ayat awak tu annoying and irritating GILA tau tk ? hahah ! and makes me feel like to kicking you out from my friend list ! haha.be gentle doh ~

mungkin korang kurang jelas kn dgn in a relationship tu ? meh aku jelas kn,HASZY HASNI sudah berpunya dan dipunyai oleh SYAHMI HASZY. ;) ;)


*untuk gambar click for actual size ok ! :)*

sekian terima kasih.

Friday, April 23, 2010

Kerja yang kecik besar je !

Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

22/04/2010 - Khamis.aku masuk shift mlm.aku smpai tempat kerja tepat jam 10.55pm,aku punch card.then aku keluar tgk kawasan stesen.aku berkata dlm hati,kenape bersepah sgt ni,banyak sampah gila sana sini.org seblum shift aku ni tk buat kerja ke.jadi,aku pon masuk balik dlm mart,aku ckp,peh bersepah gile stesen harini.jap lagi akak tu ckp,pakcik yg sepatutnye kerja seblum shift aku tu,die MC ! waaaaa,patut la bersepah gila stesen,tk terurus langsung.dh la izzul off day hari tu,jd pakcik tu masuk pkul 10am - 6pm ptutnye.tp die MC,so pg - ptg - mlm mmg tkde org urus stesen.ini bermakne,tuka plastik sampah,cuci tandas,sapu sampah, yg terakhir dilakukan oleh aku ! bayangkn la,hari rabu tu aku masuk mlm jgk,pkul 11pm - 7am.hari rabu tu,aku tuka plastik sampah (empat tong smpah aku tuka smuanye plastiknye) pkul 11.15pm dan siap pd pkul 12am.aku cuci penutup tong sampah dgn sabun dan aku tuka plastik sampahnye.tandas pulak aku cuci pkul 12.30am (lepas mart dikunci,klu mart masih buka ssh nk cuci tandas,ade je org nk gune,hehe).sampah pulak aku sapu pkul 5.30am.semua tu kali terakhir dilakukan oleh aku pd hari rabu tu dan kene maintain smpai pukul 11am pd hari khamis ? gila la dh bape jam,msti tandas dh berbau,tong sampah dh penuh gile,sampah dh banyak bertaburan kn ? tau2 je la org MALAYSIA ni.hampeh smuanye.hehe ! aku pun geleng kepale,ape la nasib,hampeh btl la mcm ni.aku buat smua tu dgn tabah hati + hati yg geram sgt.hahaha ! 1st aku simpan pemadam api then sapu sampah satu stesen tu.tgh aku sapu2 smpah,boleh pulak ade customer langgar tong sampah and sampah bertaburan !! aku baru sapu weh ? wtf la.aku masuk dlm mart,akak dgn abg cashier tu tnye,"knpe tu dik ? ngamuk ke ? mcm mane boleh jtuh tong tu ?".aku pon jwb,"KECIK BESAR JE ORG TU TAMBAH KERJA AKU !".hahaha ! akak dgn abg tu senyum je tgk aku.aku cuci penutup tong smpah tu dulu dh tu aku pon tukar plastik smpah yg penuh (slamat 2 tong je yg penuh).lepas tu aku pg buang smpah tu dkt rumah smpah (nnti ade lori smpah amek,hehe).lepas tu aku kene la sapu lagi,sbb org gile tu dh bersepahkan balik,die pg tumbangkan tong smpah tu.haih,pelik2 je.tk pernah org langgar tong smpah tu,die pulak boleh langgar.dh siap smue,mart pon dh ttup,aku cuci tandas.mmg dh berbau gila la tandas.hampeh btl.lepas tu aku pon dduk relax.hahah ! tlg2 abg cashier tu lyn customer.tepat pkul 3,aku pg buat air cuppuccino (padahal tekan je dkt mesin ape tah name dia,nnti dia buatkan.haha).amek kau,tros tkbleh tido aku.tk mngantuk smpai pg.hahah ! mate mengantuk,tp tkbleh tido.siot btl,aku pon isi mase lapang aku tu dgn mnyanyi2 ikot lagu kat radio tu.ahahah ! menjerit sorang2 dlm mart mcm org tk sihat.tp syok gila.klu suara tk sedap pon bkn ade sape dgr,hahah !

Pd pg khamis tu,time aku dh balik dari kerja,ade pulak problem.bongok pnye driver bus.die isi minyak tp tk bwk duit.sengal gilaaaaaaaaa ! die ckp nnti kwn dia bayarkan (naik bus juga isi minyak kat esso tu).dh la setiap close shift pg2 tu aku kne amek bacaan meter minyak tu.brape tnggal minyak dlm tangki.tp bile org tu tk bayar,abg cashier tu tkbleh close shift,nnti ade short (RM274 tu,gila ke klu short) ! jd aku pon tk boleh amek bacaan meter tu la.shift tk close,tkkn aku nk print bacaan meter dkt mesin ape tah name die tu.nnti klua statement,tak same dgn aku amek bacaan manual (klu lari sikit2 tkpe,klu dh 100 liter lari nk jwb ape ?).abg tu call boss,kedebuk kedebak kedebuk,abg tu ckp,"ko pg amek tros smue bacaan dh tu pg print".aku pon cepat2 la pg amek dan buat ape yg patut.heeee ! keje aku dh selesai ! tp abg tu tgh pening kepale.last2,kwn driver bus yg bongok tu datang.die pon isi minyak,lepas isi minyak die masuk dlm nk bayar.abg tu ckp,"pam 9 pon abg kne bayar,td kwn abg tu dh isi fulltank dh tu lari tk bya,die ckp abg bya".pening kejap ? "eh,die tkde ckp dgn aku pon,aku tktau ape2 ni".abg cashier tu jwb,"ceh,buat tk bersalah pulak,die dh isi fulltank td,dh tu blah gitu je".driver bus tu jwb,"tkde la aku btl ni tktau,die tkde ckp,bape kne bayar smue ?".die pon bayar smue.1st driver bus yg bongok tu mnyusahkan 2 org.satu,cashier (nk close shift tk boleh).dua,member die sendiri (member sendiri tktau ape2,tibe2 kne bayarkn utk dia?).haih,bongok2.klu dh tkde duit,jgn la isi minyak.boleh pulak tu tkde duit pg isi minyak.peh,mmg gila2 punye sengal.aku ingat satu hari nnti nk buat jgk la.hahah ! "bang,nnti kwn saye naik motor sama mcm saya dia bayarkn !".hahahahahaha !


sekian terima kasih.

Wednesday, April 21, 2010

Collection Webcam FieFieSYG ! ;D

Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

Berwebcam bersama yg tersayang sungguh menggembirakan aku ;).so dlm syok2 aku berwebcam,aku ade la amek gmba fiefie aku ni,aku suka amek gmba dia,sbb die comel gila.hehehe.nah ni dia collection aku.korang jgn nk buat collection pulak ye.tgk je boleh.hehehe














sekian terima kasih.

Boring

Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

Boring,boring dan boring.
kerja mlm.
pg2 tktau nk buat ape.
ptg2 tktau nk buat ape.
org bru bgn,aku bru nk tido.
org kerja,aku balik kerja.
mlm2 dduk dlm aircond,sangat sejuk.
harapan diesk hari hnye tnggal harapan.
mlm2 lapar,tp tkde makanan.
hari2 kerja mlm,tkt sakit.
kuat kn diri,jgn sakit.

aku dh mls nk berharap ;)


sekian terima kasih.

Monday, April 19, 2010

Kerja Kerja Kerja

Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

Berita yg menyakitkan jiwa raga dan badan.haha ! minggu ni shift yg aku dapat adalah sepanjang minggu MALAM ! Ohhhhhhhh ! tidakkkkkkk ! hehehe.nmpaknye terpakse la aku jd burung hantu ataupun kelawar yg berjaga dimalam hari.hehe ! off day tktau lagi hari ape,harap2 hari org lain bekerja la,isnin - jumaat.hehe !

Pasal kerja kat situ,at 1st,aku rase mcm nk berhenti sbb rase mcm tkde life kat kerja tu.tk enjoy ! hehe.mcm murung je.suasana suram.tp mkin lame,aku rase mkin best pulak kerje kat situ.mane tk nye,aku asyik merepek dgn akak2 kat situ.heheh ! kejap2 ade je bnde nk di-repek-kan.keje aku melepak je.ahahha ! tp tk la melepak sepenuh mase.ade la aku dduk kat depan tu,sapu2 sampah.buat2 ape yg patut.cuci2 tandas kat dlm ke.hehe.klu dh tkde keje,smue ok je.aku masuk dlm,merepek dgn akak2.heheh ! dh masuk minggu yg ke-3 aku kerja.aku nk ckup kn 1 bulan ni.nk tgk mcm mane,klu boleh pg,aku go on lagi dgn kerja ni.akak kitchen suka kasi aku mkn.hahaha ! die kate,adik lapa ehh,sian diee. ! hahah,siot je akak ni nganjing aku.heee,jd ! aku rase minggu ke-2 ni minggu yg best dari minggu pertama,harap2 minggu ke-3 ni jd mcm tu jugak la yeee !


sekian terima kasih.

T A G :)



Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

Di-tag oleh
fiefieHASYG.


1. How tall should she be?
*paras bahu ;)

2. What hair colour should she have?
*hitam itu menawan

3. What kind of personality should she have?
*diri die yg sendiri ;)

4. Older or younger?
*same umur-lah ! tknk mude tknk tue.

5. What film actor should she most be like?
*tkde pon,tkbleh same kn dgn sape2.

6. What singer should she most be like?
*tkde pon,tkbleh same kn dgn sape2.

7. Do they need to cook?
*ape punye soalan,dh jd wife aku,msti la kne masak.

8. What is his best body part?
*all ;)

9. What car should she drive?
*BMW M3

10. What one thing completely turns you on?
*love ;)

11. Who was the girl on your mind when you were doing this survey?
*has-zatul bazamah

12. Tag 6 people to do this survey too.
*fiefiehasyg
*dba
*nana
*eqyn
*1 malaysia
*diri sendiri


Tag lagi !

Apa yang anda akan buat bila anda tahu member anda tikam belakang anda?
*aku tikan depan dia pulak ;)

6 org di hati anda ?
*Allah (swt)
*kekasihnya Nabi Muhammad (saw)
*family ;)
*fiefieHASYG
*rakan seperjuangan
*1 malaysia

Anda rasa anda comel ?
*fiefieHASYG ckp aku comel ;P

Single or taken ?
*taken and married !

Blog yang anda suka ?
*blog sendiri je ;D

Adakah bilik anda kemas setiap hari ?
*erm ? kemas bilik tu mcm mane ? tgk tiap2 hari ok je bilik aku.

Lagu terakhir yang anda dengar ?
*lagu fight for this love :#

Last text message ?
*fiefieHASYG

Last phone call ?
*emak

Hari terakhir anda menangis ?
*mase umur 5 tahun sbb jatuh pokok

List lima favorite colour anda .
*biru
*hijau
*putih
*hitam
*merah

Website yang paling anda suka ?
*semua tk suka ;D

Orang terakhir anda ber"ym" ?
*fiefieHASYG

Game yang anda paling suka ?
*Last Chaos

Adakah anda peminat MCR ?
*mase dulu,time aku muda.

Apa perasaan anda semasa jawab tag ni ?
*3 rasa

Anda rasa tag ni best ?
*0.01% best.

Tag lagi 10 orang .
*fiefieHASYG
*dba
*nana
*eqyn
*1 johor
*1 selangor
*1 negeri sembilan
*1 thailand
*1 malaysia

Pesanan untuk orang yang anda tag ?
*tag diri anda


sekian terima kasih.

AWARD :)







Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

1. Thank and link the person that gave you the award.
HaszyFieSayang THANK YOU !

2. Pass this award to 15 bloggers you've recently discovered.
*haszyfiesayang
*dba
*nana
*eqyn
*uemy
*shahir
*follower
*ade
*4 je
*knpe
*nak
*sampai
*lima
*belas
*?

3. Contact said Blogs and let them know they've won the award.
*nnti aku buat satu sidang akhbar dan heboh kn satu malaysia ye.

4. State seven things about yourself.
*pembersih
*suka fie
*suka motor
*suka main computer
*berwawasan
*ada matlamat hidup
*ingin berjaya


sekian terima kasih.

Sunday, April 18, 2010

5-FIVE-KHAMSAH



Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

*Copy award ni macam dapat Grammy Award
*Bagitahu siapa dan link blog pemberi award ni
*Tajuk post korang mesti ada perkataan 5-FIVE-KHAMSAH


daripada : fiefie sayang ;)


1) 5 nama samaran kamu:

*syahmi
*chamie
*mie
*apek
*imam

2) 5 tarikh paling penting dalam hidup kamu:

*160692 (birthday saya)
*130592 (birthday isteri)
*190808 (anniversary bersama isteri)
*180808 (dating yg pertama bersama isteri,blum kawin lagi time ni)
*190818 (tarikh kawin akan datang)

3) 5 perkara kamu buat semalam:

*kerja
*message
*melepak lepas balik kerja
*makan fish and chips
*tidur

4) 5 perkara yang buat kamu gembira:

*dpt jmpe dgn fiefie
*dpt bersama dgn fiefie satu hari
*ape2 kaitan dgn fiefie
*motor nmpak kilat dan lawa
*dpt ape yg dihajatkan

5) 5 drama/ filem kegemaran kamu:

*supernatural
*merlin
*adnan sempit
*ninja warrior
*drama / filem sendiri

6) 5 hobi kamu:

*message fiefie
*lap motor
*merayap dgn motor
*dgr radio fly,hitz dan mcm2 lagi
*dating dgn fiefie

7) 5 orang yang kamu suka/sayang:

*Allah and kekasihnya Nabi Muhammad
*Family
*Has-zatul Bazamah
*guru-guru yg mengajar saya kat SMKTU dulu
*rakan - rakan dan sedara mara dan kaum kerabat

8) 5 tempat percutian idaman kamu:

*mane2 yg best
*mane2 yg best
*mane2 yg best
*mauritius island
*singapore

9) 5 sebab kamu jawab soklan ni:

*isi masa lapang
*suka suka
*penuhkan blog
*mcm best main jwb2
*sbb sudah kena tag

10) orang yang kamu nak tag :

*fie
*dba
*nana
*eqyn
*satu malaysia


sekian terima kasih.

Thursday, April 15, 2010

Ice Lemon Tea !



Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

Aku dh tukar kerja ! haha.ayat sape tah.jgn marah ye fiefie syg.kekekek ! nk cite sikit ni,sikit je.klu byk2 bukan korang bace.hahaha ! lepas balik dari jumpe fiefie (ku rinduimu !) yg telah berabad tk jmpe.haha ! aku pon singgah la dkt maslee jiran saya ! hahah.mak aku suruh beli la ibu air ape2 nk buat minum2 time boring2.hahha ! biase mak aku beli oren tropical atau blackcurrant je.so aku pon datang idea,"asyik bnde same je,nk try lain pulak la.tp nk try ape eh".aku bebel sorang2 sambil pilih2 air ape yg nk try.haha ! tibe2 aku terpandang ice lemon tea dari sunquick (mmg slalu beli sunquick pon,tu yg tgk air sunquick je,brand lain tk tgk da.haha)."eh,ade ice lemon tea la,ermm ape rase die eh.sedap ke ni".dgn tkt2 nk beli.ahahah ! so aku pg ke option kedua,cari botol kecik.alahaiiiiiiiiii !! tkdeee.ah siot.ice lemon tea mmg ade botol besa je.ciss,cikuret tol la sunquick ni.nk sedapkn hati,"die jual botol besa je ni,msti sedap.ahaah".aku pon beli,nk bayar punye la satu hal.gile panjang beratur ! maslee je pon ? bukan kaunter tiket wayang.grrr ! last2 selesai jgk.hehe.

sebelum balik tu,mak aku call.suruh cari air kelape utk ank sedare aku.demam katenye.haih,tkde hal.dkt je pon kedai air tu.blakang sikit je dari maslee tu.hehe.aku pon beli la 2 biji."makcik,kelape 2 biji ori punye !".haha.makcik tu pon belah la 2 biji kelape dan korek isi2nye skali.sian makcik tu.terkorek2 die nk korek isi kelape tu.ahah ! (ape la ayat aku).makcik tu tnye,nk gule ke dik,err tknk la sbb sy nk kasi org demam minum.nk fresh pnye.hehe.lepas tu terliur plak aku tgk air kelape yg dh siap dalam balang air tu.aku pon ckp "cik,yg dh siap ni nk satu jgk la,mcm sedap je".haha ! yg dlm balang tu dh tk ori.die dh letak gula,ada ais ape smue.klu nk minum time2 panas sedap la.lepas tu aku pon balik.

sampai kat rumah,(dh jauh aku cite,dari sunquick bleh pg ke air kelape plak) aku pon bukak air yg aku baru beli tu,ice lemon tea.tk sabar nk bancuh.hehe.(mane air kelape td ? atas moto aku dh abis kn minum,ahhah.tnggal yg utk ank sedare aku je).aku bancuh dgn air sejuk (mls nk pecahkn ais,haha !) lepas tu tros minum.pehhhhhhhh ! rase die mmg sedapppppppp ! setanding dgn air season ice lemon tea tu ! hahaa.tp ni lagi up sikit.season pnye tu masam sgt.ade la rase mcm ice lemon tea dkt kedai2 yg kite biase minum tu.cume yg ni mungkin ada la bahan2 tambahan sikit.tk se"ori" mcm yg mamak bancuh tu.ahaha ! ape2 pon ice lemon tea sunquick ni mmg sedap rasenye.tk msm sgt,tk manis sgt.sedang2 aje.hehe.tktau la klu tekak korang lain.tekak aku sedap je.DAN ! yg aku puas hati,tk rugi RM9.90 aku beli botol besa sbb rasenye memuaskan.ahah !



*ice lemon tea sunquick yg label die warna putih*

sekian terima kasih.

Wednesday, April 14, 2010

Hari Ke ?? Berape Eh ? Di Esso.



Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

Aku dh tk ingat hari keberapa kejadian ni berlaku mase aku keje kat esso tu.hehe.biase la dh tue kot.erk ! mase tu,aku baru nk pg cuci tandas dalam pkul 6.00 am mcm tu la.aku pon tuang chemical dia,lepas dh tuang tu abg yg jage cashier tu,die pg toilet.so aku dgn kepakaran yg ada tp tk seberapa ni,boleh tolong2 jagekan kejap.hehe ! datanglah seorg mat saleh yg agak membabi buta.grr ! cite die mcm ni,aku tgh uruskan chemical tu kejap sementara tkde pelanggan ni.jap lagi aku dgr bnnyi "ding ding ding" dari monitor cashier tu.tu tndanya ada org angkat nozel.aku pon pg la tgk.aku stopkn chemical tu kjap.tgk2 ada mat saleh tu tgh angkat nozel.aku pon pg la tgk.ape bnde pagi2 buat kacau plak mat saleh ni,klu nk fulltank masuk dlm ckp la dlu.ini tibe2 angkat nozel.dh la tu,tk kasi ape2 sign dari luar pon nk isi fulltank.aku pon klua la pg kat mat saleh gile ni."yes sir,?" die tgk aku.dlm hati ape hal kiwak ni,bisu ke.aku ckp lagi "fulltank sir ?".die jawab,"no ! i want cash !".ape pulak yg tibe2 cash ? aku tnye fulltank ke die jawab cash ?.aku layan lagi."if cash pay first sir,how much RM fuel u want sir ?".(dgn BI yg agak bersepah,hehe).tibe2 die marah aku,ckp "u stupid,every week i come here,thre's no problem and only you the new here,stupid people".ape hal mat saleh ni,pg2 dh gile.ape tkde budi bahasa ke org luar negara ni.wht is the problem actually ? huh ?.die masuk,die bayar RM50.time tu abg tu plak dh klua dari toilet.mat saleh tu bebel2 ape tah.abg tu ckp "sorry sir,we have new staff here".bebel je lagi mat saleh tu.die letak RM50,abg tu ckp,"sir fulltank sir ?."mat saleh bangang tu ckp,"no ! only RM50,this is for the 1st and last time i come here". . . . eh,tk kesah la ko tknk datang lagi berabad pon tkpe.ko sendiri ckp,every week ko datang kn ? bukan tiap2 hari pon ko datang.tp ko punye marah,mcm ko tu tiap2 saat datang dan aku buat salah pulak time tu.stupid moron u ! tepat 7.05 am,aku punch card dan blah.

Adegan kedua,yang ni aku suka.hehe ! satu hari tu,aku keje pagi.masuk pkul 7.00 am balik pkul 3.00 pm.tgh aku relax2 tunggu customer,ade la seorang hamba allah ni datang.die pon bayar dkt kaunter RM50.die nk isi minyak RM50.lepas die bayar,die nk pg beli barang dkt on the run tu.nk cepat agaknye.die pon pggil aku."adik boleh tolong isikan tak ?".aku pon ckp,"ye bang boleh".dgn bismillah aku bukak penutup tangki kete die.aku stuck kejap,minyak mane aku nk isi ni.ade 2,satu minyak Ron95 (5000) satu lagi minyak Ron97 (F-1).aku pon tnye,"encik,encik !" aku pggil die beberapa kali sblum sempat die pg kat on the run tu."minyak yg mane satu ye ?".encik tu pon ckp,"minyak F-Satu lah dik".aku dgn sendirinya ketawa dlm hati.bgs org ni,BM msti A++.heheh ! mcm ni lah org melayu (malaysia).hheheh ! 1st time aku dgr org ckp F-Satu dlm byk2 hari aku kerja tu.biase org ckp F-One.mmg teruja gila la dgn org tu ckp F-Satu.bangga je.hehe !


sekian terima kasih.

Thursday, April 8, 2010

Hari Ketiga Di Esso



Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

07/04/2010 hari rabu.aku masuk mlm hari tu,pkul 11 mlm - 7 pagi ! hahaha.mmg suke jd burung hantu.keje malam je.adoii.pening dh pale otak aku ni,berat je.bawak moto time balik keje pon dh tintong.mcm biase lah,masuk2 keje.aku pg chck2 sampah.kutip2 sampah,sapu2 sampah.smue yg berkenaan dgn sampah lah.haha ! lepas tu aku pg simpan pemadam api kat stor.lepas tu aku simbah air dkt cermin yg berkabus tu.lepas tu aku relax jap,layan2 pelanggan.pkul 11.45 mlm dh stndby nk kunci pintu,tapi ! time tu lah ramai gile org,nk pg toilet la,nk beli barang la,nk cucuk duit la,nk isi minyak la.pehh,abg tu dh jd gile.haha ! die ckp aiseh,lambat plak org nk,aku nk ttup kedai ni.dlm pkul 12 mlm,smuenye pon sttle.dh kunci pintu.jd,bnde pertame nk buat mlm tu,msti la kne susun stock air.hahaah ! topup yg mane dh kurang,ade susunan baru,so kne la ubah kedudukan die.nk menarik pelanggan la katekn.sambil buat,sambil tgk pelanggan,layan2 pelanggan.dalam pkul 3 pagi,kiteorg pon stop.kiteorg pg mop kedai jap.hehe ! aku dduk je la tgk abg tu mop.dh tu mlm tu abg tu aja,mcm mane nk jd cashier.die ckp kne belajar,nk buat backup,mane tau abg tu tgh berak kecirit ke mlm tu.ahahah ! aku pon blaja la bnde2 basic,so klu stakat org nk beli brg tu,nk isi minyak,nk bli barang dan isi minyak aku boleh la buat,klu tkbleh,aku jerit je abg tu.ahahah ! nnti die datang dgn huru-haranya.nnti die akan ckp,"dik relax dik,cool cool".tp best jgk jd cashier ni klu dh mahir.main tkan2 tet tet tet je.haha ! lepas dh aja tu smue,die bosan.die pg ajak aku tgk bola kat restorant sebelah tu.awakaka ! siot btl abg ni.sempat mngular.walaupun aku tk ske tgk bola (tk bermakne tk suke main bola),aku pon tgk jgk la.manchester united vs bayern munich.bukan ape,aku mls tgk bola ni sbb nk tunggu gol tu lambat siot,bole tertido aku dibuatnye.sambil2 tgk bola tu,aku tgk2 jgk la stesen kat sbelah tu.mane tau ade org nk isi minyak ke,nk beli barang ke,pencopet ke.haha ! lepas pg mngular tu,kiteorg sambung la keje,tgk bola kejap je.hehe.abg tu die pg tido jap dlm kedai.pelanggan tkde die relax la.ahahha.aku tktau ape nk buat,aku susun2 la lagi stock air tu.lepas tu aku basuh toilet.abg tu dh bgn.die kemas2 sket.turun kn kerusi cafe.lap2 meja cafe.lepas cuci toilet,aku pg kluakan balik smue pemadam api yg berat siot tu.hehe.lepas tu aku pg lap pam.lepas lap pam aku lap tong sampah (gile ke lap tong sampah,tp mmg kne lap pon),haha ! lepas tu aku buat yg berkaitan dgn sampah,sapu2 sket,kutip2 sket.haha ! dh siap smue,aku relax la.aku bukak kedai yg dimangga semalaman tu.dh tu relax tnggu shift abis.hehe.mase nk balik tu,aku kene amek meter reading dkt setiap pam.reading minyak tnggal bape kot.hehe.tk pon bape sale hari ni.aku lupe nk tnye meter ape tu,reti amek je.haha ! lepas tu,aku jirus2 cermin yg berkabus tu lagi.dan ! tamat la shift ku ! heee.izzul pon datang.aku panaskn enjin motor,dh tu pusing2 stesen jap jd org gile,bru balik.haha ! abg tu ckp awalnye balik,buat ape balik tido ke,mane boleh tido.aku ckp,tkpe la bang.nk rehat kn bdn la.hehe.


sekian terima kasih.

Wednesday, April 7, 2010

Melaka Bersama Parents



Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

04/04/2010 hari ahad yg lalu,aku bersama ibu dan ayahku pergi makan angin kat melake nih.heheh ! hari sabtu tu,aku balik kampung (ayer hitam,johor) sbb ade kenduri kahwin (bile la kenduri kahwin aku plak eh,haha).jd mlm tu aku tido kat kampung.lagi pon esknye nk pg melake.jd ayer hitam - melake tkde la jauh sgt.hehe.dkt je ! pg tu,lepas sarapan kat kampung ape smue,siap-siap.dh tu kiteorg pon bertolak nk pg melake.dlm perjalanan tu,mak aku boleh pulak nk mkn durian.haha ! ayah aku pon exit dkt pagoh.lepas exit tu jln sket,nmpak org jual durian (baru jatuh pnye durian,haha).ayah aku pon bnti.jd,kiteorg pon mkn la durian kat situ.beli 2 biji je.hehe.



dh mkn durian yg agak manis tu kiteorg pon troskn pjlanan ke malake.sepanjang perjalanan tu,keadaan trafik dilaporkan bergerak perlahan dari arah selatan menuju ke arah utara namum keadaan masih terkawal dan lancar,tiada kemalangan dilaporkan.haha ! mcm penyampai trafik pulak.cuaca pulak hujan kat sesetengah tempat tu.bile dh smpai kat melaka,kiteorg tros pg dkt pantai eye on malaysia.hehe.amek angin laut,best je.tgk-tgk org memancing.hehe.dh tu kiteorg tros kn perjalanan ke Mahkota Parade.aku cari seluar dkt dlm Mahkota Parade tu (bukan slua dalam,haha).lepas dh dpt sluar,aku pon ajak ayah minum cendol dkt jam besar tu (gmbar ada ni entry sebelum ini).ahha ! pusing punye pusing akhirnye sampai.tp dpt parking yg agak jauh ! huh.haha tkpe lah,jnji dpt minum cendol tu.sedap jgk.ramai gila org plak tu.lepas minum cendol,kiteorg pg dkt masjid selat melaka.nk menunaikan solat zohor.hehe.mase nk klua dari masjid tu,ade org jual jus manggo,oren,jambu batu dari mekah.import katenye.ayah aku ckp,die mmg slalu beli kat mekah sane.so,die pon beli la satu botol jus manggo tu.nk kasi aku rase.rase die memang SUPERB ! sedap gile.tk mcm jus manggo yg slalu ada dipasaran.rase die lain gila.100% original maggo punya.tkde campur-campur.hehe ! biase org nk beli jus,kene bancuh dgn air dulu.ni tk pyh,amek cawan tros tuang,tros minum.lepas tu,kiteorg nk beli bukit beruang,nk pg minum air buah yg aku ckp murah and besa tu (BIG BORE SECTION).ehehe ! jap lagi ttup da ! hampeh.die bukak mlm je.haiseh.potong selere btl la.dh la sedap air buah die.murah plak tu.cawan pon besa.mmg puas hati.bile dh ttup,kiteorg pon pg jusco,mkn KFC.hahha ! dh tu masuk jusco kejap.cari baju.dh dpt baju.kiteorg pon balik dan terus balik ke JB semula ! heee


sekian terima kasih.

Hari Kedua Di Esso



Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

06/04/2010 hari selasa,hari kedua aku bekerja kat esso tu.kali ni aku masuk petang.masuk 3 petang - 11 malam (tk mcm pnt + mengantuk pulak padahal baru balik 7 pagi td).heheh,tp tkbleh buat ape la kan,dh keje,nk tk nk kne datang bile dh ditetapkan.petang ni mcm boring sikit.tktau nk buat ape.mule-mule masuk,aku sapu smpah mane yg smpah besa-besa tu aku sapu.lepas tu,aku sapu pasir-pasir pulak.lepas tu aku chck air dkt tong tu kat tempat org nk cuci cermin pkai ape bnde tah name die tu.hehe.klu kurang aku isi.lepas tu aku pg chck tandas 1 jam sekali.aku jirus-jirus air kasi bersih sket.lepas tu aku dduk je la merayau-rayau kat luar tu.kejap-kejap masuk dlm lepak-lepak amek air-cond.lepas tu pg luar balik,chck ade sampah bertaburan ke tk kat luar tu (masyarakat malaysia biase la,buat kertas ape smue merate je).mcm tu je la aku,luar dlm luar dlm.ade satu mase tu,ade pelanggan suruh aku isi minyak kete die (klu die suruh bru buat,klu tk mmg aku tknk buat pon) full tank.aku ni dh la tk reti isi-isi minyak full tank ni.klu motor reti la,sbb nmpak minyak tu dh kat paras mane.aku biase tgk org isi,die lock pam tu,then bia smpai die tendang je.aku nk buat mcm tu,tapi masalahnye,baru lock kejap,dh tendang lagi.aku buat lagi tendang lagi.senang cite,bru tkan kuat sikit je nozel tu kasi minyak laju,die dh tendang lagi.haiseh,parah btl,aku pon tkan je la slow-slow.last-last,smpai terklua sikit minyak die.ade la tumpah sket.aku pon jirus la dgn air.tkkn nk bia je.kang meletop kete org tu.jap lagi die dtg,nk marah aku pulak."abis tumpah,mcm mana hang buat kerja ?".aku senyum je.dlm hati,"eh org kedah ni,klu nk elok tknk tumpah isi sendiri la,suruh aku buat ape,keje aku bukan isi minyak org,aku jage stesen supaya nmpak dlm keadaan bersih je,peliaq btl org tk berape nk tua ni".mmg angin je,nk marah pon ade.die ckp,"hang cucuk,lock dia,bia dia tembak skali,dh tu abih la".dlm hati aku lagi,"eh,klu aku ade cctv rakam ape yg aku buat td,aku dh tnjuk,tgk bape byk kali die tendang time aku dh lock dia".dh tu die pon blah.minyak die RM61.10.ape la,kate rakyat malaysia,ape ingat die tk pernah buat salah ? ceh,pigi dah org kedah ni.hehe.bukan ape,cube die berada kat tempat aku time tu ? haih.relax-relax sudah.awat ? main kasaq ka ?.grr ! moral mmg down dh aku lepas tu.bengong btl.lepas dari tu,ade sorang makcik ni,suruh aku isi minyak kete die pulak.aku ragu-ragu lagi.tp sebaik makcik tu suruh isi RM30 (maknenye aku tau takat mane die akan stop,smpai RM30 stop la,kn senang,klu full tank ni leceh yg amat haram jadah),jd aku berani la nk isi.hehe ! lepas dari tu,tkde org suruh isi lagi,smue isi sendiri.dlm pkul 8 mlm mcm tu,aku pegi cuci tandas.amek chemical die,bancuh,dh tu pg cuci tandas.hehe.lepas cuci tandas,aku relax2 lagi.tgk-tgk sampah.lepas tu aku pg lap pam pulak dlm pkul 10 mlm mcm tu.lepas lap pam,aku pg tuka plastik sampah (sbb aku shift last,pkul 11 mlm - 7 pagi tkde penjaga pam lagi,sorang lagi cuti).lepas tuka tu,mcm biase la.pg letak dlm tempat sampah.aku pon msk dlm,minum-minum.lepas tu ade satu akak ni suruh aku susun stok.aku pon buat la.letak tanda harga dia.then susun.aku tk byk ckp sgt dgn akak-akak tu.bkn ape,tktau story dieorg mcm mane.klu dgn abg yg jage mlm tu,byk jgk berbual,yela lelaki,bantai je la merepek ape pon.tp kadang2 tnye la akak tu,ni kat mane,tu kat mane.nk buat ape ke.hehe ! sblum aku nk habis kerja,aku pg chck sampah skali lagi,chck air kat tong.dh tu ade plak lori tkbleh start,so ade la org bus 2 org + aku + org lori tkbleh star tu,pg tolak sikit lori tu nk kasi boleh hidup.jap lagi tk berjaye.haha ! hampeh pnt aku,dh la lori gas yang penuh dgn tong gas yg ada isinya lagi plak tu.sblum nk punch card tu,aku pg simbah cermin yang berkabus tu dgn air panas.lepas tu lepak jap,then punch la card.abg mlm tu pon datang.hehe ! aku pon balik ! peh,keje petang ni,lebih kepade kepenatan kaki.sket-sket nk chck sampah,round-round.chck tandas.klu mlm tu best sket.santai2 je keje die.tp penat sbb nk ulang alik la klu ade pelanggan nk beli barang ke ape ke.
kat sini nk bagi tau sikit ye :
kerje penjaga pam ni,bukan tolong isi minyak org tau.kerje die jage kawasan stesen tu berada dalam keadaan bersih persekitarannya.nozel-nozel tu pon berada dalam keadaan bersih,tandas bersih.tapi disebabkn ade pelanggan MINTA kite isikan,kite boleh isikan.tp sebaiknye pelangganlah isi sendiri.kami tidak dibayar kerana mengisi minyak kereta anda,tetapi kami dibayar atas kebersihan stesen minyak tersebut.kalau org gaji buat housekeeping kami ni buat stationkeeping ok !


sekian terima kasih.

Hari Pertama Di Esso



Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

05/04/2010 merupakan hari isnin dan juga merupakan hari pertama aku bekerja.heheaku kerje dkt Esso Datin Halimah (bersebelahan dgn perpustakaan sultan ismail).dkt esso aku tu (maksud aku esso tempat aku kerje) ada cafe on the run (OTR).baru-baru masuk dh dpt shift malam.masuk pkul 11 malam - 7 pagi.peh,memang lepak gile la.die punye sejuk tk ingat la pulak mlm-mlm dduk dkt dalam kedai tu.sblum kedai di kunci,aku kene buat kerje-kerje pembersihan di luar.sapu sampah yg besar-besar yg boleh nmpak dgn mate kasar.hehe.pasir-pasir tu org besok pagi je buat.lepas tu,kene angkat pemadam api masuk kedalam stor.ade 7 tong smuanya (berat tu tkyah cite la,mmg berat die boleh thn jgk,haha).lepas dh sttle tu.aku pg chck tandas,sembur-sembur air sikit.pd pkul 12 mlm,kedai pon dikunci.aku dduk la dlm kedai tu.buat ape yg patut.klu ade pelanggan,pg kat kat pintu tu,tnye nk ape.dh tu uruskn.hehe.mlm tu dlm pkul 3 pagi,tkde pelanggan sgt,so aku dgn sorang abg ni (die mmg shift malam memanjang,nk jd kelawar kot) pg susun stok air.peh,dalam tempat simpan air tu die pnye sejuk,mmg gile la.jari jemari aku ni,sampai kejung wehh.putih je tapak tgn,kebas pon ade.pgg ape pon dh tk rase.kebas je.lepas tu,abg tu soh aku sapu dlm kedai.lepas aku dh sapu,die pg mob lantai.dh nk menjelang pagi (pkul 5 mcm tu la) aku pg lap pam minyak (ade 10 pam dan 18 nozel).lepas tu aku pg chck tong sampah,klu penuh kne tukar.aku pon tukar la yg mane dh penuh tu,dh tu masukkan dkt dlm rumah sampah.lepas tu,aku pg kluakan pemadam api yg disimpan dlm stor tu.letak balik kat tempat asal.dlm pkul 6.30 pagi,aku pg cuci tandas.hehe ! lepas cuci tandas,aku pg amek bacaan ape tah.berape sale harini kot.hehe.lepas tu,aku pg simbah cermin yg berkabus tu,dgn air panas.fuhh,jd abis la kerje aku semalaman.aku pon dduk relax smbil tunggu waktu punch card.hehe ! lepas punch zasss,aku tros balik dgn sukenye (pnt dok).hahaha !


sekian terima kasih.