Wednesday, April 7, 2010

Hari Pertama Di Esso



Assalamualaikum,Salam Sejahtera,

05/04/2010 merupakan hari isnin dan juga merupakan hari pertama aku bekerja.heheaku kerje dkt Esso Datin Halimah (bersebelahan dgn perpustakaan sultan ismail).dkt esso aku tu (maksud aku esso tempat aku kerje) ada cafe on the run (OTR).baru-baru masuk dh dpt shift malam.masuk pkul 11 malam - 7 pagi.peh,memang lepak gile la.die punye sejuk tk ingat la pulak mlm-mlm dduk dkt dalam kedai tu.sblum kedai di kunci,aku kene buat kerje-kerje pembersihan di luar.sapu sampah yg besar-besar yg boleh nmpak dgn mate kasar.hehe.pasir-pasir tu org besok pagi je buat.lepas tu,kene angkat pemadam api masuk kedalam stor.ade 7 tong smuanya (berat tu tkyah cite la,mmg berat die boleh thn jgk,haha).lepas dh sttle tu.aku pg chck tandas,sembur-sembur air sikit.pd pkul 12 mlm,kedai pon dikunci.aku dduk la dlm kedai tu.buat ape yg patut.klu ade pelanggan,pg kat kat pintu tu,tnye nk ape.dh tu uruskn.hehe.mlm tu dlm pkul 3 pagi,tkde pelanggan sgt,so aku dgn sorang abg ni (die mmg shift malam memanjang,nk jd kelawar kot) pg susun stok air.peh,dalam tempat simpan air tu die pnye sejuk,mmg gile la.jari jemari aku ni,sampai kejung wehh.putih je tapak tgn,kebas pon ade.pgg ape pon dh tk rase.kebas je.lepas tu,abg tu soh aku sapu dlm kedai.lepas aku dh sapu,die pg mob lantai.dh nk menjelang pagi (pkul 5 mcm tu la) aku pg lap pam minyak (ade 10 pam dan 18 nozel).lepas tu aku pg chck tong sampah,klu penuh kne tukar.aku pon tukar la yg mane dh penuh tu,dh tu masukkan dkt dlm rumah sampah.lepas tu,aku pg kluakan pemadam api yg disimpan dlm stor tu.letak balik kat tempat asal.dlm pkul 6.30 pagi,aku pg cuci tandas.hehe ! lepas cuci tandas,aku pg amek bacaan ape tah.berape sale harini kot.hehe.lepas tu,aku pg simbah cermin yg berkabus tu,dgn air panas.fuhh,jd abis la kerje aku semalaman.aku pon dduk relax smbil tunggu waktu punch card.hehe ! lepas punch zasss,aku tros balik dgn sukenye (pnt dok).hahaha !


sekian terima kasih.